Градински чай (салвия, какула, конски босилек) – Salvia officinalis L.
Семейство
Описание
Полухраст със силно разклонени, гъсто облистени, четириръбести, сиво-зелени стъбла, високи 20 – 50 см. Листата са срещуположни, с дръжки, най-горните приседнали, продълговати или ланцетни, 3 – 8 см дълги, с грапава повърхност, отдолу със силно изпъкнали жилки. Цветовете са събрани по 6 – 12 в прешлени на върха на клонките и образуват рехави класовидни съцветия. Венчето е синьо-виолетово, двуустно, 20 – 25 мм дълго. Тичинките са 2, скрити под горната устна. Плодът е съставен от 4 тъмнокафяви или черни, почти кълбовидни орехчета. Цъфти юни – юли.
Разпространение
Отглежда се доста често из градините като декоративно и лечебно растение. Много рядко подивява. Произхожда от Средиземноморската област.
Употребяема част
Използват се листата (Folia Salviae) и цялата надземна част (Herba Salviae) за получаване на етерично масло (Oleum Salviae).
Действие
Поради съдържанието на етерично масло градинският чай притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие.
Приложение
Употребява се при гърлобол, ларингит, трахеобронхит, кашлица от различен произход. Успокоява стомашни болки и действа благоприятно при възпаление на стомаха и червата, при стомашна язва, диария, чернодробни и жлъчни заболявания.
Външно се прилага като запарка за компреси за лечение на гнойни рани, а за бани – при кожни обриви. Под формата на гаргара се препоръчва при ангина, зъбобол, възпаления на устната лигавица. Етеричното масло от градинския чай се използва за инхалации.
Начин на употреба
Запарка от 1 супена лъжица билка на 1/2 л вряща водa се използва за гаргара и за лечение на гнойни рани. За вътрешна употреба се приготвя запарка от 1 супена лъжица дрога и 250 см3 вряща вода.
На вашето внимание
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!