Морков – Daucus carota L. subsp. sativus (Hoffm.) Arcang.
Семейство
Описание
Двегодишно културно растение. През първата година образува листна розетка и месест кореноплод, а през втората – цветоносно стъбло. Кореноплодът е оранжев, с различна форма и големина в зависимост от сорта. Стъблото е сложен сенник с перести прицветници в основата на главните лъчи. Цветовете са бели. Плодът при узряване се разпада на две половини, покрити по ребрата с шипчета. Цъфти юли – септември.
Разпространение
Отглежда се като зеленчуково растение с различни сортове в цялата страна. Повсеместно разпространен у нас по сухи тревисти места е дивият морков, който е с тънък, белезникав корен.
Употребяема част
Използват се плодовете (Fructus Carotae) и свежият кореноплод (Radix Carotae recens).
Действие
От плодовете на моркова е получен сумарен препарат, притежаващ спазмолитично действие.
Морковът има диуретично действие. В народната медицина е известен и като средство против глисти (острици).
Приложение
Използва се при коронарна недостатъчност.
Като източник на витамин А той е широко използван под формата на салата, сок, морковено брашно и др.
Приложен локално под формата на каша, пресният морков действа благоприятно при слънчеви изгаряния.
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!