Трънка – Prunus spinosa L.
Семейство
Описание
Силно разклонен бодлив храст, висок 1 – 3 м, с тъмносива кора. Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни, 2 – 4 см дълги, назъбени. Цветовете са бели, най-често единични, 1.5 – 2 см в диаметър, с 5 – 6 мм дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките са многобройни. Плодът е костилков, кълбовиден до елипсовиден, тъмносин, със синкав восъчен налеп и стипчиво-кисел вкус. Цъфти преди разлистването през март – април.
Разпространение
Разпространено е из храсталаци, по слогове и край пътища в зоната на дъбовите гори в низините и планините на цялата страна докъм 1200 м надморска височина.
Употребяема част
Използват се цветовете (Flores Pruni spinosae) и плодовете (Fructus Pruni spinosae).
Действие
Запичащо, противовъзпалително.
Приложение
Плодовете на трънката със стипчивия си вкус са привлекли вниманието на народните лечители. Те се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства. Цветовете се използват като успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство. Прилагат се при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при болезнени състояния (невралгии, болки в стомаха, ревматизъм, колики на жлъчния мехур и др.).
Начин на употреба
6 – 8 изсушени плода се заливат с 250 см3 вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Чаят се прецежда и се изпива на 2 – 3 пъти за 1 ден. Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода и киснат 8 часа). Запарката се изпива за 1 ден.
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!