Биологични константи
Белтъчини
Възраст, год. | 0 - 1 | 1 - 5 | 5 - 10 | 15 | Възрастни |
---|---|---|---|---|---|
Дневна нужда, гр. | 3 - 3,5 | 3 | 2,5 | 2 | 1,5 |
Продукти | Белтъчини, % |
---|---|
Мляко на прах, обезмаслено | 30,00 |
Мляко на прах, пълномаслено | 28,00 |
Луканка | 25,60 |
Кашкавал - балкански, полубалкански, полски | 25,50 |
Кашкавал "Витоша" | 23,50 |
Зрял боб | 23,30 |
Леща | 23,00 |
Шпеков салам | 22,00 |
Саздърма | 21,80 |
Обикновен салам | 21,00 |
Фъстъци | 20,50 |
Агнешки черен дроб | 19,90 |
Свински черен дроб | 19,70 |
Сусам (семе) | 19,50 |
Бяло овче саламурено сирене | 19,50 |
Телешки черен дроб | 19,00 |
Млечно диетично брашно | 18,00 |
Бяло краве саламурено сирене | 18,00 |
Какао на прах | 16,40 |
Свински език | 16,20 |
Диетична извара от краве мляко | 16,00 |
Пилешко месо | 15,60 |
Телешко месо | 15,20 |
Леберкез | 15,00 |
Шунков салам | 15,00 |
Млян червен попер | 15,00 |
Овесени ядки | 14,50 |
Говеждо шкембе | 14,80 |
Сусамова тахан халва | 14,50 |
Среднотлъсто свинско месо | 14,30 |
Овче месо | 14,40 |
Месо от питомен заек | 14,20 |
Месо от кокошка | 14,20 |
Говеждо месо | 13,80 |
Пуешко месо | 13,80 |
Кренвирши (обикновени) | 13,50 |
Есенен сафрид | 1350 |
Агнешко месо | 12,90 |
Есетра без глава | 12,90 |
Паламуд | 12,60 |
Есенна скумрия | 12,60 |
Херинга | 12,60 |
Пролетен сафрид | 12,10 |
Бюрек със сирене | 12,00 |
Слънчогледова тахан халва | 12,00 |
Бадеми | 11,30 |
Свински мозък | 11,10 |
Пролетна скумрия | 10,90 |
Макаронени изделия с яйца (макарони, фиде, юфка...) | 10,80 |
Добруджанско брашно | 10,70 |
Сухари, галета | 10,50 |
Чаени бисквити | 10,50 |
Орехи | 10,10 |
Макаронени изделия без яйца (макарони, фиде, юфка...) | 10,00 |
Шаран | 9,90 |
Бяла риба | 9,60 |
Лебервурст | 9,50 |
Старозагорско брашно | 9,50 |
Царевично брашно | 9,50 |
Морски кефал | 9,10 |
Обикновени бисквити | 9,00 |
Кафяв ориз | 8,50 |
Грис от ориз | 8,10 |
Грис от пшеница | 8,00 |
Кондензирано мляко | 8,00 |
Хляб "Добруджа" | 7,70 |
Полиран ориз | 7,50 |
Хляб "Стара загора" | 7,00 |
Обикновени козунаци | 7,00 |
Биволско млкяо | 6,50 |
Стар чесън | 5,90 |
Доматено пюре | 5,80 |
Ръжен хляб | 5,50 |
Овче мляко | 5,20 |
Зелен грах | 5,20 |
Лютеница | 5,20 |
Пълномаслено краве мляко | 3,80 |
Обезмаслено краве мляко | 3,50 |
Айран от краве млкяо | 3,50 |
Айран от обезмаслено краве млкяо | 3,50 |
Магданоз | 2,80 |
Спанак | 2,60 |
Карфиол | 2,30 |
Есенни картофи | 2,10 |
Праз | 2,10 |
Стерилизиран зелен грах | 2,10 |
Сланина (солена) | 2,00 |
Копър | 2,00 |
Зелен фасул | 2,00 |
Пролетни картофи | 1,80 |
Зелен чесън | 1,70 |
Бяла ряпа | 1,70 |
Бяло зеле | 1,40 |
Зелен лук | 1,40 |
Кромид лук (стар) | 1,40 |
Малини | 1,30 |
Червени пиперки (капия) | 1,10 |
Зелена салата | 1,10 |
Стерилизиран зелен фасул | 1,10 |
Пшенично нишесте | 1,00 |
Червени домати | 1,00 |
Целина | 1,00 |
Стерилизиран паприкаш | 1,00 |
Вишни | 1,00 |
Зелени пиперки (севрия) | 0,90 |
Червено цвекло | 0,90 |
Стерилизиран гювеч | 0,90 |
Малсини | 0,90 |
Конфитюр от ягоди | 0,90 |
Мармалад от сливи | 0,90 |
Сметана - 45% малсеност | 0,80 |
Праскови | 0,80 |
Череши | 0,80 |
Ягоди | 0,80 |
Моркови | 0,70 |
Репички | 0,70 |
Портокали | 0,70 |
Сини сливи | 0,70 |
Мармалад от кайсии | 0,70 |
Тиквички | 0,60 |
Кайсии | 0,60 |
Лимони | 0,60 |
Краве масло (прясно) | 0,60 |
Краставици | 0,60 |
Стерилизарни червени домати | 0,60 |
Грозде сорт "Памид" | 0,60 |
Компот от круши | 0,60 |
Конфитюр от праскови | 0,60 |
Мармалад от шипки | 0,60 |
Сок от вишни | 0,60 |
Пчелен мед | 0,60 |
Пъпеши | 0,40 |
Круши | 0,40 |
Компот от сливи | 0,40 |
Нектар от праскови | 0,40 |
Диня | 0,30 |
Нектар от кайсии | 0,30 |
Сок от грозде | 0,30 |
Сок от малини | 0,30 |
Маргарин | 0,20 |
Ябълки | 0,20 |
Компот от праскови | 0,20 |
Компот от кайсии | 0,10 |
Конфитюр от дюли | 0,10 |
Сок от ягоди | 0,10 |
Полуживот на белтъците
- Серумни белтъци - 10 дни
- Белтъци в организма (общо) - 80 дни
- Мускулни белтъци - 158 дни
Съотношение на белтъци в организма
- Плазмени белтъци - 1
- Чернодробни (лабилни) белтъци - 30
- Клетъчни белтъци - 900
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!