Биологични константи
Съдържание на белтъчини, въглехидрати и мазнини в хранителни продукти
Биологична ценност на белтъчините
Тя се определя от съдържанието на незаменимите аминокиселини.
Белтък от: | Стойност |
---|---|
Цяло яйце | 100 |
Мляко | 88 |
Риба | 86 |
Месо | 85 |
Соя | 70 |
Ориз | 60 |
Ръж | 56 |
Овес | 54 |
Пшеница | 54 |
Грах | 54 |
Аминокиселини | Яйце | Мляко | Риба | Месо | Соя | Ориз | Ръж | Овес | Пшеница | Грах |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Аргинин | 6,4 | 4,3 | 7,4 | 7,2 | 5,8 | 8,7 | 5,4 | 7,4 | 4,5 | 8,9 |
Хистидин | 2,1 | 2,6 | 2,2 | 1,9 | 2,3 | 2,3 | 2,2 | 2,2 | 2,0 | 1,2 |
Изолевцин | 8,0 | 6,2 | 6,0 | 6,3 | 4,7 | 5,1 | 4,0 | 4,2 | 3,6 | 4,1 |
Левцин | 9,2 | 11,3 | 7,1 | 8,0 | 6,6 | 7,7 | 6,2 | 6,5 | 6,8 | 6,4 |
Лизин | 7,2 | 7,5 | 7,8 | 7,6 | 5,8 | 2,8 | 3,3 | 3,0 | 2,5 | 5,0 |
Метионин | 4,1 | 3,3 | 3,2 | 3,2 | 2,0 | 1,4 | 1,1 | 1,0 | 1,0 | 1,0 |
Фенилаланин | 6,3 | 5,3 | 4,8 | 4,5 | 5,7 | 4,6 | 3,0 | 4,6 | 3,8 | 4,8 |
Треонин | 4,9 | 4,6 | 5,1 | 5,3 | 4,0 | 3,6 | 3,9 | 3,6 | 3,0 | 3,9 |
Триптофан | 1,5 | 1,6 | 1,3 | 1,2 | 1,6 | 1,3 | 1,3 | 1,3 | 1,4 | 0,7 |
Валин | 7,3 | 6,6 | 5,8 | 5,8 | 4,2 | 6,3 | 5,0 | 5,3 | 4,1 | 4,0 |
Аминокиселини | Деца | Възрастни | ||
---|---|---|---|---|
1 - 3 мес. mg/kg/24h |
10 - 18 год. g/24h |
Минимум g/24h |
Оптимум g/24h |
|
Аргинин | 80 | 1,3 | 1,8 | 3,0 |
Хистидин | 30 | 2,6 | 0,9 | 1,5 |
Изолевцин | 88 | - | 2,7 | 4,5 |
Левцин | 270 | 9,0 | 3,6 | 6,0 |
Лизин | 114 | 6,4 | 3,0 | 5,0 |
Метионин | 34 | 3,8 | 2,1 | 3,5 |
Фенилаланин | 92 | 4,3 | 4,2 | 7,0 |
Треонин | 74 | - | 2,1 | 3,5 |
Триптофан | 37 | 1,3 | 0,6 | 1,0 |
Валин | 78 | 4,3 | 3,0 | 5,0 |
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!