Триглицериди
Неутрални масти
mmol/l (mmol/l x 87.49 = mg/dl, mg/dl x 0.01143 = mmol/l)
Възраст | Пол | Брой | 95% граници | Метод |
---|---|---|---|---|
Използвани съкращения за означение на методите: |
||||
Пъпна връв | м + ж | 139 | 0,15 - 0,63 | Е |
До 2 дни | м + ж | 149 | 0,13 - 0,75 | Е |
1 ден - 14 год. | м + ж | 2099 | 0,50 - 2,86 (през първата година) | Е |
18 - 25 год. | м + ж | 261 | 0,22 - 2,97 | Е |
18 - 25 год. | м + ж | 241 | 0,06 - 2,11 | Е |
25 - 44 год. | м + ж | 23 | под 0,01 до 2,72 | Е |
45 - 59 год. | м | 16 | под 0,01 до 3,28 | Е |
60 - 79 год. | м | 15 | под 0,01 до 4,54 | Е |
Възрастни | м + ж | 64 | 0,23 - 1,74 | Е |
Възрастни | м + ж | 50 | 0,07 - 1,46 | Е |
75 - 89 год. | м | 24 | 0,53 - 2,58 | ХИМ |
75 - 89 год. | ж | 28 | 0,10 - 2,40 | ХИМ |
90 - 105 год. | м | 36 | 0,0 - 3,10 | ХИМ |
90 - 105 год. | ж | 32 | 0,05 - 2,80 | ХИМ |
20 - 44 год. | ж | 642 | 0,06 - 1,82 | ХИМ |
45 - 65 год. (в менопауза) | ж | 370 | 0,06 - 2,83 | ХИМ |
Възрастни | м + ж | 146 | 0,30 - 2,94 | Е |
Обобщени данни | м + ж | - | 0,46 - 1,71 | - |
Широки граници | м + ж | - | 0,11 - 2,86 | - |
Тесни граници | м + ж | - | 0,97 - 1,57 | - |
Интериндивидуална вариабилност при 20 здрави в продължение на 6 мес. (116 определяния на всеки) - 61 % (0,38 - 3,35 mmol/l) (Raun et al., 1982)
Възрастовите различия са достоверни (West et al., 1984), но няма полови разлики (West et al., 1984; Boyd et al., 1983).
Увеличение - хипертриглицеридемия
- Рискови стойности се смятат над 2,29 mmol/l (200 mg/dl).
- Есенциална хиперлипопротеинемия (тип I, II, III, IV и V по Fredricksom - Lees )
- Атеросклероза (активен стадии)
- Гликогенази
- Синдром на Zieve (алкохолизъм)
- Панкреатити
- Множествен миелом
- Болест на Waldenstrom
- Бременност и приемане на медикаменти, потискащи овулацията
- Остър миокарден инфаркт (обширен, трансмурален)
- Захарен диабет
- Нефрозни синдроми
- Хипотиреоза
Намаление - хипотриглицеридемия
- Гладуване
- Болест на Tangier
- Консумативни заболявания
- Болест на Glomset
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!