Биологични константи
Витамин B5 (пантотенова киселина) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти
Възраст, год. | Дневна нужда, mg |
---|---|
1 - 2 | 6 |
3 - 6 | 8 |
7 - 10 | 10 |
11 - 14 | 12 |
15 - 17 | 14 |
18 - 59 | 15 |
Над 60 | 12 |
Продукти (100g) | Витамин В5, mg |
---|---|
Черен дроб | 4,400 - 7,600 |
Мозък | 1,800 - 3,600 |
Свинско филе | 1,500 - 2,000 |
Сърце | 2,000 |
Пшенични кълнове | 2,000 |
Кокоши яйца | 1,400 |
Агнешко месо | 0,600 - 1,300 |
Месо от бик | 0,490 - 1,300 |
Пшеница | 1,200 |
Соя | 1,200 |
Карфиол | 0,920 - 1,000 |
Бекон | 0,280 - 1,000 |
Пилешко месо | 0,530 - 0,900 |
Риба | 0,150 - 0,660 |
Пшеничен хляб | 0,460 |
Овче месо | 0,430 |
Зелен грах | 0,380 |
Пшенично брашно | 0,350 |
Портокали | 0,340 |
Картофи | 0,320 - 0,600 |
Царевично брашно | 0,310 |
Краве мляко | 0,290 |
Телешко месо | 0,110 - 0,260 |
Моркови | 0,250 |
Пъпеш | 0,230 |
Зеле | 0,180 |
Праскови | 0,170 |
Лук | 0,130 |
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!