Биологични константи
Витамин B9 (фолиева киселина) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти
Възраст, год. | Дневна нужда, mg |
---|---|
1 - 2 | 0,2 |
3 - 6 | 0,2 |
7 - 10 | 0,3 |
11 - 14 | 0,4 |
15 - 17 | 0,4 |
18 - 59 | 0,4 |
Над 60 | 0,3 |
Продукти (100g) | Витамин В9, mg |
---|---|
Пшенични кълнове | 1,100 |
Черен дроб | 0,325 - 0,380 |
Сирене | 0,300 |
Пилешко месо | 0,150 - 0,203 |
Пшеница | 0,190 |
Сърце от бик | 0,110 - 0,160 |
Телешко месо | 0,092 - 0,160 |
Карфиол | 0,110 - 0,140 |
Картофи | 0,083 - 0,140 |
Бекон | 0,006 - 0,139 |
Зелен грах | 0,130 |
Пъпеш | 0,130 |
Агнешко месо | 0,115 |
Месо от бик | 0,100 - 0,105 |
Моркови | 0,097 |
Риба | 0,088 |
Яйца | 0,086 |
Свинско филе | 0,053 - 0,084 |
Портокали | 0,083 |
Овче месо | 0,077 |
Домати | 0,075 |
Пшенично брашно | 0,067 |
Зеле | 0,065 |
Мозък | 0,052 |
Царевично брашно | 0,020 |
Праскови | 0,017 |
Лук | 0,013 |
Ябълки | 0,008 |
Краве мляко | 0,005 |
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!