Биологични константи
Витамин C (аскорбинова киселина) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти
Пол | Възраст, год, | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 - 2 | 3 - 6 | 7 - 10 | 11 - 13 | 14 - 17 | 18 - 25 | 26 - 39 | 40 - 59 | Над 60 | |
Мъже | 40 | 45 | 60 | 80 | 110 | 95 | 85 | 80 | 60 |
Жени | - | - | - | 85 | 85 | 80 | 70 | 65 | 55 |
Продукти (100g) | Витамин С, mg |
---|---|
Шипки | до 1500 |
Френско грозде | 300 |
Червени чушки | 250 |
Корени хрян | 200 |
Копър | 150 |
Лапад | 150 |
Магданоз | 150 |
Зелени чушки | 150 |
Ягоди | 70 - 120 |
Тиква | 8 - 110 |
Коприва | 70 |
Портокали | 40 - 60 |
Лимони | 10 - 55 |
Бяло зеле | 10 - 50 |
Спанак | 50 |
Черен дроб | 20 - 40 |
Домати | 20 - 40 |
Малини | 30 |
Мандарини | 30 |
Ябълки | 7 - 30 |
Салата | 30 |
Зелен грах | 25 |
Репички | 25 |
Бадеми | 20 |
Кестени | 20 |
Лешници | 20 |
Пъпеш | 20 |
Зелен боб | 20 |
Праз | 20 |
Ряпа | 20 |
Картофи | 6 - 17 |
Кайсии | 7 - 16 |
Боровинки | 15 |
Вишни | 15 |
Грозде | 15 |
Тиквички | 15 |
Патладжани | 15 |
Праскови | 10 |
Червено цвекло | 10 |
Сливи | 8 |
Дини | 7 |
Нар | 5 |
Краставици | 5 |
Зелен лук | 5 |
Моркови | 5 |
Бира | 5 |
Къпини | 4 |
Круши | 4 |
Мед | 3 |
Говеждо месо | 2 |
Мляко | 0,7 - 2 |
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!