Биологични константи

Потоотделяне

Брой на потните жлези

Общо - 2 000 000

  • мишници - 751 на cm2
  • длани - 373 на cm2
  • гърди - 155 - 200 на cm2
  • седалище - 57 на cm2

Пот

Количество

2000 - 3000 ml  за възрастен мъж с телесна маса 65 kg при лека работа и температура на околната среда 29оС.

Perspiratio insenibilis

Компоненти на загубата на вода при макроскопски невидимо отделяне:

Бял дроб и устна кухина

  • 140 - 470 g/d

Кожа

  • 300 - 500 g/d
    • трансепидермално
      • 80 - 100 g/d
    • невидимо изпотяване
      • 200 - 400 g/d

Крайни стойности

450 - 1900 g/d

Физико-химична характеристика

Относително тегло: 1,001 - 1,008

р: 5,28

Динамичен вискозитет: 0,8 - 1,1 * 10-3 Pas

Повърхностно напрежение: 69 - 70 * 10 N.m-1

Осмолалитет: 

  • млади жени: 83,5 - 170 mmol/l
  • млади мъже: 150 mmol/l
Телесна маса (kg)
Вещество Количество вещество Маса
  единица мярка средна стойност крайни стойности единица мярка средна стойност крайни стойности
Вода mol/l - 55 - 55.2 g/l - 990 - 995
Сухо вещество - - - g/l - 3 - 10
Бикарбонати mmol/l - 0 - 35 - - -
Хлориди mmol/l 29,7 12 - 70 - - -
Натрий mmol/l 46,8 14,5 - 80 - - -
Калий mmol/l 8,6 - - - -
Фосфор μmol/l 7,7 3,9 - 14 mg/l 0,24 3,3 - 5,6
Сулфати mmol/l - 0,07 - 2,0 mg/l - 7 - 190
Йод nmol/l 75 43 - 96 μg/l 9,5 5,4 - 12,2
Калций mmol/l 0,73 0,18 - 1,34 mg/l 29 7,2 - 53,7
Магнезий mmol/l 0,13 0,07 - 0,32 mg/l 3,2 1,7 - 7,8
Желязо μmol/l 7,38 - μg/l 412 -
Креатинин μmol/l 41 19 - 74 mg/l 4,6 2,1 - 8,4
Амоняк mmol/l 3,02 - mg/l 51,5 -
Пикочна киселина μmol/l 12,0 - mg/l 2,02 -
Аминокиселини mmol/l 3,6 - g/l 1,38 0,54 - 2,59
Млечна киселина mmol/l 6,48 5,26 - 13,2 g/l 0,616 0,47 - 1,19
Ацетилхолин nmol/l 40 12 - 120 μg/l 6,5 2 - 20
Хистамин nmol/l 121 85 - 180 μg/l 13,5 9,5 - 20,0
Глюкоза μmol/l 390 150 - 940 mg/l 70 27 - 170
Простагландини nmol/l 1,76 0,6 - 4,3 μg/l 0,62 0,2 - 1,5
Протеини (общо) - - - mg/l 77,3 60 - 115
IgG - - - mg/l 7 0 - 20
IgA - - - mg/l - 0 - 15
IgE - - - μg/l - 0 - 3,9
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!