Биологични константи

Терморегулация - топлообразуване, топлоотдаване, телесна температура

Топлоообразуване

Отделена топлина от изгарянето на 1 g храна, kJ (kcal)
Белтъчини Въглехидрати Мазнини
17,16 (4,1) 17,16 (4,1) 38,93 (9,3)

 

Топлоотдаване

Начин на отдаване Процент на топлоотдаването

* - инфрачервени лъчи с дължина на вълната 5 - 20 μm
** - скрита топлина на изпарение 2,34 kJ (0,56 kcal)/g

Излъчване*, конвекция, провеждане 70 (55, 12, 3)
Изпарение** 27
Затопляне на вдишания въздух 2
Загуба с урина и фекалии 1

 

Телесна температура***

Температура Час Под мишницата, оС В ректума, оС

*** - най-топлото място в човешкия организъм - v. hepatica 38о С. 
Граници на ректалната температура, съвместими с живота: 24 - 44о С 

Минимална 4 36 36,5
Максимална 16 36,8 37,3

 

Възрастова обусловеност на средната реклтална температура, оС

Възраст Денем Нощем
Новородено 37,8 37,8
5 - 8 дни 36,96 36,77
1 мес. 37,21 36,96
2 мес. 37,25 36,95
6 мес. 37,37 36,8
2 - 5 год. 37,37 36,42
19 - 22 год. 37,22 36,39

 

Температурна топография на кожата на човека (радиометричен метод)

Област Температура, оС
Подмишница 36,,5
Ингвинална гънка 35,8
Гърди 34,5
Гръб 34,5
Длани 34,0
Вътрешна повърхност на бедрото 34,0
Външна повърхност на бедрото 32,0
Вътрешна повърхност на рамото 34,0
Външна повърхност на рамото 33,0
Чело 33,0
Бузи 32,0
Подколенна ямка 32,0
Китки (дорзално) 31,0
Коляно 30,0
Ходило 30,0
Стъпало (тилна повърхност) 28,0
Ушни миди 25,0
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!