Биологични константи
Желязо - дневна нужда, съдържание в хранителни продукти и излъчване от организма
Пол | Възраст, год. | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 - 2 | 3 - 6 | 7 - 10 | 11 - 13 | 14 - 17 | 18 - 25 | 26 - 59 | Над 60 | |
Мъже | 12 | 13 | 14 | 15 | 14 | 14 | 11 | 10 |
Жени | - | - | - | 15 | 18 | 22 | 17 | 10 |
Разпределение на желязото в организма
- Хемоглобиново - 2500mg
- Резервно (феритин, хемосидерин) - 1500mg
- Миоглобин, каталаза, цитохроми, сидерофилин - 500mg
Продукти (100g) | Желязо, mg |
---|---|
Яйчен жълтък | 8,6 |
Леща | 8,6 |
Зрял боб | 8,0 |
Трици | 7,8 |
Сух грах | 5,7 |
Риба | 4,2 |
Бадеми | 3,9 |
Овес | 3,8 |
Спанак | 3,6 |
Говеждо месо | 3,0 |
Яйца | 3,0 |
Царевица | 2,9 |
Сушени сливи | 2,8 |
Сушени смокини | 2,8 |
Зелен боб | 2,4 |
Зелен грах | 2,0 |
Ръжен хляб | 1,6 |
Сирене | 1,3 |
Ръжено брашно | 1,3 |
Макарони | 1,2 |
Зеле | 1,1 |
Бяло брашно | 1,0 |
Бял хляб | 0,9 |
Царевично брашно | 0,9 |
Картофи | 0,9 |
Салата | 0,9 |
Лук | 0,9 |
Тиква | 0,8 |
Нар | 0,78 |
Грозде | 0,7 |
Мед | 0,7 |
Праз | 0,65 |
Целина | 0,62 |
Ориз | 0,6 |
Моркови | 0,6 |
Карфиол | 0,6 |
Алабаш | 0,6 |
Репички | 0,6 |
Цвекло | 0,6 |
Кайсии | 0,6 |
Банани | 0,6 |
Ряпа | 0,52 |
Мътеница | 0,5 |
Краве мляко | 0,5 |
Патладжани | 0,5 |
Портокали | 0,5 |
Сливи | 0,5 |
Майчино мляко | 0,4 |
Зелени чушки | 0,4 |
Домати | 0,4 |
Вишни | 0,36 |
Ябълки | 0,30 |
Праскови | 0,30 |
Круши | 0,30 |
Гроздов сок | 0,34 |
Портокалов сок | 0,2 |
Каймак | 0,2 |
Прясно масло | 0,2 |
Краставици | 0,2 |
Яйчен белтък | 0,1 |
Отделяне
- Жлъчка - 0,01 mg
- Чревна стена - 0,1 mg
- Бъбреци - 0,1 - 0,4 mg
Космите също са съществен път за загуба на желязо - при подстригване или бръснене. По време на менструалния цикъл жените губят средно по 2,1mg желязо дневно.
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!