анацидитет
липса на солна киселина в стомашния сок;
Стомашният сок е течност, която се секретира от стомашните жлези в епителните клетки на стомашната лигавица. Той съдържа солна киселина, ферментите пепсин, слуз, минерални вещества и някои органични съединения. Главният ензим, който преобладава в стомашния сок и определя неговата разграждаща способност, е пепсинът, който атакува белтъците.Пепсинът се секретира от стомашните жлези в неактивна форма и се активира от солната киселина.Осен това пряко действа върху храната,солната киселина има и директно разграждащо действие върху белтъците. Тя унищожава навлезлите с храната микроорганизми. Солната киселина се отделя в постоянна концентрация под влияние на хормона гастрин, създавайки среда, необходима за действието на ферментите. Те на свой ред спомагат да се преработят белтъчините, а това е важен физиологичен процес. Слузта подхранва лигавицата на стомаха от увреждащото въздействие на солната киселина и пепсина.