Биологични константи

Физиологично обосновани норми за потребление на хранителни продукти в натурален вид

Хранителни продукти, g
Продукти Възрастови групи
1 – 2 год. 3 – 6 год. 7 – 13 год. 14 – 17 год. 18 – 60 год. Над 60 год.
Интензивност на физическия труд
ниска умерена висока много висока
Месо 55 90 145 75 170 200 230 250 150
Риба и рибни консерви 6 8 16 25 40 30 35 40 30
Мляко (3,5% масленост) 450 500 550 450 300 330 360 380 400
Млечни продукти 20 25 27 30 40 45 50 55 45
Яйца, бр. 0,5 0,6 0,7 1,0 0,7 0,8 0,9 1,0 0,6
Брашно 100 150 250 300 265 300 330 370 190
Варива, вкл. соя 5 8 11 22 22 29 32 35 25
Ориз 10 10 12 20 17 19 22 27 10
Ядки 3 8 11 16 14 16 20 22 11
Мазнини, общо 20 24 31 33 40 45 50 55 30
Растителни мазнини 9 10 12 16 22 25 28 32 18
Млечни мазнини 10 12 15 12 10 11 12 12 5
Захар, мед, глюкоза 40 45 50 60 60 70 82 96 40
Картофи 50 60 80 110 95 110 125 140 110
Зеленчуци 190 290 380 600 470 550 600 630 370
Плодове 240 360 400 500 500 530 570 600 430
Готварска сол 2 3 4 5 5 6 7 8 3
Вода, вкл. за напитки 750 800 900 1100 900 1100 1300 1600 700
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!