Уникален апарат засича рака на гърдата
Изследването се прилага в световен мащаб едва от три години, но вече има съществен принос за успешното лечение на карцинома на млечната жлеза
Уникален апарат засича за броени минути рака на гърдата. Това се осъществява със специален тест, с който засега разполага само онкодиспансерът във Варна, съобщиха от лечебното заведение.
Той измерва нивото на HER2-белтъка (Human Epidermal Growth Factor Receptor 2), познат още като Neu, ErbB-2, CD340 или p185, в човешкия серум. По неговото онколозите се ориентират дали в млечната жлеза има тумор или не.
HER2-позитивният рак на млечната жлеза е една от формите на онкологичното заболяване. Тази форма се характеризира с агресивен туморен растеж и лоша прогноза, които са предизвикани от свръхсинтезиране на специфичен НER2-белтък в туморните клетки. Изследването на нивото му има огромно значение за ранното определяне на вида на тумора и за предприемането на адекватно лечение.
Изследването се прилага в световен мащаб едва от три години, но вече има съществен принос за успешното лечение на карцинома. Тестът има значение и при проследяването на лечението с медикаменти. Тогава нивото на НER2-белтъка показва дали терапията е успешна или пациентката се нуждае от друг вид медикамент.
3584 нови случая на заболяването откриват лекарите всяка година у нас, показват данни на Националния раков регистър. В 92.9 на сто болестта е в ранен стадий, а в 7.1% – в напреднал. Ракът на гърдата е най-честата локализация – 23% от злокачествените заболявания при жените. Заболеваемостта се увеличава през последните години, като през 1981 г. е била 35 на 100 000 души население, а през 2004 г. – 46.1 на 100 000. Всяка година 1144 пациентки умират от тази диагноза.
Стилът на живот определя дали ще се разболеем
Стилът на живот е един от основните фактори за появата на редица заболявания, включително и на рака на гърдата. По-предразположени към карцином са жените, които не са раждали или са родили първото си дете над 30-годишна възраст.
Обездвижването, прекомерната употреба на концентрирани алкохолни напитки и мазни храни също благоприятстват онкологичните заболявания. Честата употреба на червени меса определено провокира карциномите. От друга страна, рибата и морските дарове в менюто поне два пъти седмично намаляват този риск с близо 30 на сто.
- Етикети:
- Рубрики: