Състояния и заболявания

Хранителни отравяния от бактерии, образуващи ентеротоксини

Съдържание

  1. Хранителни отравяния от бактерии, образуващи ентеротоксини
  2. Клинична картина, диференциална диагноза и усложнения
  3. Лечение, прогноза и профилактика

Определение за хранителни отравяния от бактерии, образуващи ентеротоксини

Тези заболявания не представляват инфекция, а хранителни отравяния в резултат на бактерии, които образуват ентеротоксини (златистият стафилокок, Bacillus cereus, Closlridium perfringens) в развалените хранителни продукти (например млечни/яйчни продукти, месо, картофена салата и други). Пет ентеротоксина A, B, C, D и Е на S. aureus (златистият стафилокок) ca устойчиви на топлинно въздействие и поради това не могат да бъдат разрушени при нагряване за 30 минути до 100 градуса по Целзий!

Относително често заболяване с висок брой неизвестни случаи. Обикновено са засегнати две или повече лица, които през последните 1 - 16 часа са яли заедно определена храна.

Инкубационен период:

  • 1 - 6 часа: образуващи ентеротоксини S. aureus или В. cereus
  • 8 - 16 часа: образуващи ентеротоксини Cl. perfringens или В.cereus
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!